Milyen mosdópultot válasszak ?

Milyen mosdópultot válasszak?

Megvannak a színek, kiválasztottuk a csempét, szanitereket. Ezek már megadnak egy stílust, irányvonalat. A mosdópultot ehhez választjuk.  Nem olyan egyszerű döntés, hiszen funkcionálisan is ki kell minket szolgáljon, és esztétikailag is illeszkednie kell.

Lebegő pult


Meghökkentően sokat számít a helyiség tágassága szempontjából, hogy milyen pultot választunk. Ha lábak nélküli, azaz lebegő pultot tervezünk, oldhatunk a szűkösségen. Ezzel az alternatívával mindenképpen modernitást viszünk a helyiségbe.

 

 

 

 

Kész komód


Választhatunk egy kész komódot is, amire ráültetve, vagy beépítve ülnek a mosdók, vagy mosdó. Ez sokszor nagyon jó megoldás lehet, szobahatású lesz a fürdőszoba tőle. A helyiség méretétől ne tegyük ezt függővé, a stílusát, méretét viszont körültekintéssel nézzük, hiszen egy robosztus bútordarab összenyomhatja a teret. Ha azonban filigrán komódot helyezünk a fürdőbe és még különleges is, igazán stílusos lehet a végeredményű, még egy egyszerű burkolat mellé téve is.

 

 

 

Beépített szekrény


Esetében a helykihasználás maximális, sok a tárolóhely és mi tervezhetjük meg.

 

 

 

 

 

 

 „Polc”


Amennyiben a tárolást meg tudjuk oldani a fürdőszobán belül egyéb helyen, akkor a lebegő pult a leglégiesebb és legelegánsabb. Esetükben figyelni kell arra, hogy design szifontakarót válasszunk, hiszen a műanyag elronthatja a látványt.

 

 

Épített pult


Ha úgy választunk csempét, hogy az alkalmas a mosdópult leburkolására, akkor letehetjük a voksunkat az épített pult mellett. Nagyon praktikus takaríthatóság szempontjából, és persze így igazi vizes helyiség lesz. Ha ezekhez még a polcok, kád, zuhanyfülke is épített, akár bútorok nélkül is kialakíthatjuk a fürdőt.

 

 

 

Lábon álló


Ez a verzió is szellős érzetet kelt, stílusát tekintve klasszikusabb hangulatú.

 

 

 

 

Tervezési szempontok


Funkció:

Tudnunk kell, hogy legjobb esetben miket szeretnénk a fürdőszobában látni és legrosszabb esetben mi az, amit először elengedünk. Ha szeretnénk zuhanyzót, kádat és még duplamosdót is, de nem fér be, akkor előbb a mosdóból engedünk, vagy a külön zuhanyfülkétől válunk meg? Tudnunk kell megalkudni, ha kötöttek a lehetőségek. Kell legyen prioritás. Ha sok időt töltünk a tükör előtt, ráadásul többen, akkor a dupla mosdó, egy jól megtervezett pulttal a megvalósult álom lesz használatban.

Design:

Mikor elkezdünk tervezni egy helyiséget, mindig van egy elképzelésünk, milyenre vágyunk, mi az ami a legszebb lenne, ha megvalósulna. Ez már egy jó szempont lehet ahhoz, hogy elindulhassunk. Az esztétika nem minden, de nagyon fontos, hiszen ha jól érezzük, magunkat, tetszik a helyiség, ahol időt töltünk, félig nyert ügyünk van. Így hát, ha tudjuk nagyvonalakban milyen design az, ami esetünkben követendő lehet, el tudunk indulni a burkolatválasztásban, bútortervezésben.

Tárolás:

Gondoljuk át, miket szeretnénk elhelyezni a pultban, s e szerint tervezzük a belső kialakítását. Ha  sok a kence, ilyen-olyan tisztálkodási szer, érdemes pult feletti szekrényben gondolkodni, vagy kisebb fiókokat kialakítani. Ha sok a nagyobb használati tárgy, fiókos felosztás a legjobb. Amennyiben a törölközőket rejtve szeretnénk tárolni, polcozásban gondolkodjunk, ha szívesen dekorálunk, a nyitott polc is szóba kerülhet.

Szöveg: Kolbe Havrics Imola /ImoIArt/