Fürdőszobai világítás

Fürdőszobai világítás

 

A fürdőszoba megtervezésekor sok szempontot figyelembe kell venni. Elsődleges természetesen a vizes blokkok kialakítása. A stílus megálmodása után burkolatokat, szanitereket választunk. Azonban mielőtt előreszaladnánk a vásárlásban, a kívánt funkciók elhelyezése után a világítás megtervezése legyen a következő lépés.  Mikor körvonalazódik a funkcionális terv, azaz hol lesz a kád, zuhanyzó, esetlegesen wc, a mosdó(k), gondoljuk át azok megvilágítását is.


Általános világítás

Azaz, ami a helyiség kellő mennyiségű általános megvilágítását adja. Megszokott a fürdőkben a mennyezeti lámpa, pedig nyugodtan gondolkodhatunk ebben a helyiségben is egyedi darabokban. Egy hangulatos függeszték, egy meghatározó csillár is, illetve modern spotok is adhatják a fényt. Fontos, hogy a helyiség méretéhez, színvilágához alakítsuk a fény mennyiségét. Ha tanácstalanok vagyunk, érdemes szakember segítségét kérni (legyen szó akár a fényerőről, akár IP védettségről, vagy esztétikai kialakításról).


  

 

Helyi fényforrások

Ilyenek a fali karok, fali lámpák, bizonyos funkciók fölé helyezett helyi lámpák, legyen az épp függeszték, vagy spot. Sokszor az elrendezés követeli is a külön megvilágítást, ha például a zuhanyzót kabinba rakjuk, a kád szabadon álló és központi helyen van. Természetesen a mosdók is igénylik ezeket a lámpákat. Sminkeléshez, tisztálkodáshoz célszerű elhelyezni fölé(jük) helyi megvilágítást.


 

Hangulatvilágítás

Mivel manapság a fürdőszoba nem csak a napi higiéniai igényeink kielégítésére szolgál, egyre nagyobb figyelmet fektetünk az esztétikára, hangulatos kialakításra. A relaxálást, pihenést elősegíti a jól kialakított hangulatvilágítás. Mennyezeten vagy oldalfalon is betervezhetünk különböző formájú gipszkarton felületeket, amelyek LED vagy spot megvilágítást kaphatnak. Ezek kigondolásakor nagyon körültekintőnek kell lennünk, hogy a kialakított fülkék, szinteltolások ne vegyenek el a térből, és ne legyen beleerőltetve a helyiségbe. Ha a szoba adottságai nem adják meg jól ennek a lehetőségét, inkább engedjük el, s válasszunk helyettük más megoldást.

A lámpakínálat határtalan, így akár kád fölé, zuhanyzóba, vagy a helyiség egy-egy oldalára elhelyezett egyedi lámpa rendkívül mutatós és hangulatos lehet.

Ezek mellett a padlóba is elhelyezhetünk világítást, ami a falburkolatunkat, dísztárgyunkat hangsúlyozza.Szöveg:Kolbe Havrics Imola