A tervezés alapkérdései

A fürdőszoba - tervezés alapkérdései

Minden helyiség megtervezésekor számításba kell venni bizonyos szempontokat. Nincs ez máshogy a fürdőszobával sem. Nézzük, mik a legfontosabb kérdések, amiket végig kell vennünk, mielőtt nekiugrunk a vásárlásnak.


Hány ember használja a helyiséget és milyen korosztály?

Fontos, hogy maximálisan kiszolgáljon minket funkcióban egy fürdőszoba, segítse és könnyítse a napi rutint és feltöltődést, amit ott töltünk. Ha legalább négyen használják érdemes dupla kézmosót, vagy két kisebbet elhelyezni, mint inkább egy nagyobb mosdótálat betervezni. Nem lesz sem sorban állás sem fennakadás, ha a nők vagy gyerkőcök tovább időznek a mosdó felett.


Használja-e speciális igényekkel rendelkező személy?

Lehet ő gyerek, vagy épp idős, a lényeg, hogy testi, fizikai adottságaihoz illeszkedjen a helyiség. Időseknek a kapaszkodók elhelyezése elengedhetetlen, gyerekek számára a fellépő és az elérhető magasságú kapcsolók kialakítása élvezhet prioritást. Nem csak az ő, de a szülők dolgát könnyítjük ezzel, önálló, tőlük független tevékenységekké válhat a gyerekek itt végzett dolga.


Ez az elsődleges fürdőszoba?

Ha esetleg több fürdője van a háznak, vagy legalább rendelkezik egy plusz wc helyiséggel, rögtön más kritériumoknak kell, hogy elsődlegesen megfeleljen.


Mik a tárolási igények?

Szeretnénk-e, ha a pipereholmikon kívül a törölközők, hálóruhák is itt kapjanak helyet. Mi a fontosabb, a nagy kád, esetleg tágas zuhanyzó, vagy a tárolás teljessége. Gondoljuk át, egyéb helyiségben mi fér el és állítsunk fontossági sorrendet.


Mi a legfontosabb cél a fürdőszobában: alaptevékenységek vagy a visszavonulás?

Egyik természetesen a funkcionalitást, a másik az esztétikumot, extra részleteket helyezi előtérbe. Erre fűzzük fel a vezérszálat, s csak azután jöhet más szempont.


Válasszunk stílust!

Mielőtt burkolatokat, szanitereket, kiegészítőket kezdenénk válogatni, döntsünk a tekintetben, hogy milyen stílus áll hozzánk közel, mi az, ami az egyéniségünkhöz, a lakás egyéb részeihez idomul. Nézelődjünk, inspirálódjunk, s ha van elképzelés, akkor induljunk neki a keresésnek. Ha keresve inspirálódunk sincs nagy baj, de affelől mindenképp legyen egy összképünk magunk előtt, hogy modern, klasszikus, minimál, vintage, skandináv, vagy milyen egyéb hangulatú fürdőszobát szeretnénk. Színekben út közben is jöhet az ihlet, de természetesen itt is a legjobb, ha viszonylagosan konkrét elképzeléseink vannak.


Mit hova helyezzünk?

Az elrendezés nyilvánvalóan a legsarkalatosabb része a fürdőszoba megtervezésének. Ha a vízkiállások tekintetében van mozgásterünk, érdemes tiszta lappal indulni, elfelejteni az eredeti állapotot, mert lehet, hogy mozgatással, egy sokkal élhetőbb helyiséget érhetünk el. Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes szakember segítségét kérni a tervezéshez.


Ha a fent felsorolt kérdéskörökön túlesünk, talán csökken a tanácstalanságunk, kicsit felszakadoznak a sűrű gondfelhők.


Sikeres tervezést!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szöveg: Kolbe Havrics Imola /ImolART/