Hidegburkolat - nappaliba

Hidegburkolat - nappaliba


A nappalik esetében el kell döntenünk, hogy a burkolat lesz a hangsúlyos, vagy a berendezés. Különösnek hangozhat, de ha túlmintázott, osztott, falburkolatos szobába lépünk, akkor ezek akkor érvényesülnek és szépek igazán, ha mellettük a berendezés homogénebb, egyszerűbb, letisztultabb.

Padlófűtéshez a legjobb választás a gres burkolat, hiszen remekül átengedi a meleget, könnyen takarítható, és a mai széles választéknak köszönhetően saját ízlésünkre szabott padlót választhatunk.

Sőt, mi több, nem csupán a padlón, falon is nagyon jól mutat és nagyon sokszor praktikus is egyben. Ha struktúrában különlegeset választunk, dekorvilágítással a nappali éke is lehet.

A magasfényű illetve nagy lapok tágítják a teret, a kisebb lapok, azok variálása játékossá teszi azt. A famintázatú burkolatok is kiválóan alkalmazhatóak falon és padlón egyaránt.

A rakási módok sokféleképpen alakulhatnak, de a kinézett burkolatot a kezünkben tartva tudjuk a legtöbb részletet kidolgozni, feltéve ha meg nem terveztetjük. Mindig tudnunk kell honnan indítsuk a burkolást, mi legyen a kiindulópont, hol szeretnénk egész lapokat látni  és hol lesz kevésbé zavaró, ha vágott a csempe.

Olyan nem lesz, hogy nem kell megalkudni e téren, úgyhogy tényleg választanunk kell ’origót’.

Nagyon lényeges ezek mellett a fúga kiválasztása. Olyan kis részletnek tűnik, de valójában nagyon meghatározó az összkép szempontjából. Tudnunk kell, hogy ki szeretnénk-e emelni a mintázatot. Ha igen, a burkolattól eltérőt (vagy lényegesen világosabbat, vagy határozottan sötétebbet) használjunk. Ha pedig azt szeretnénk, hogy a felület teljessége érvényesüljön, akkor igyekezzünk a csempével színben szinte megegyezőt alkalmazni.


Fontos, hogy a különlegességeket hagyjuk kiemelten, akkor tündököl igazán. Az összhang, az egyensúly ez esetben is a mérvadó.


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Szöveg: Kolbe Havrics Imola /ImolART/