Kádmustra

Kádmustra


Azt hisszük a kádvásárlás olyasmi, mint kiválasztani milyen kenyeret vegyünk. Azonban mikor oda kerül a sor, hogy rá kell böknünk egyre, sok kérdés felmerül. Hogy ne érje váratlanul, néhány szempont egy csokorban:

1.    Méret

Mivel most már a minikádtól egészen a jakuzzi méretűig terjed a skála, így ezt át kell gondolnunk. Kik, milyen gyakran és milyen „célra” használják. Persze az is fontos, hogy a férfiméret is elférjen, de a pici hölgyek se merüljenek el benne. Szélességben 70-75-80-85 ösök léteznek, hosszúságban 160-170-180, de extrém méreteket is fellelhetünk, ha kirívóbb elképzelésünk van.

 

2.    Belső kialakítása

Legalább olyan fontos a kád belső kialakítását górcső alá vonni, mint kitalálni mekkora legyen. A belső dőlésszögét azért fontos megvizsgálnunk, hogy idomul-e a fürdési szokásainkhoz. Ha mindig ülve fürdünk, könyvvel a kezünkben, akkor megfelelő a majd 90 fokos dőlésű kád, ha viszont legtöbbször elmerülve lubickolunk, ehhez alkalmazkodjunk. Ha többen fürdünk egyszerre, a sarokkád kedvelt kialakítás. Esetében a vízfelhasználását érdemes megtudakolnunk. Amennyiben egyenes kádat szeretnénk erre a célra, a lefolyó legyen középen, hogy mindenkinek kényelmes legyen.
Szeretünk könyökölni? Akkor mindenképp karcsúsított legyen belül.

 

3.    Forma

A design is egyre nagyobb szerepet kap egy helyiség kialakításánál. Így a kedvelt stílushoz kell, hogy igazodjon a kádunk formája is. Persze nem szükséges minden szaniter ugyanolyan formájú legyen, de figyelembe kell vegyük a hatását, legyen ez épp a szögletesség megerősítése, vagy épp annak kompenzálása egy szép kör- vagy piskóta alakú káddal . A stílus és esztétikai tervezés legalább olyan fontos, mint a funkció, hiszen a légkör, ahol töltődni szeretnénk, legyen barátságos, hangulatos és szép.

 

4.    Beépíthetőség

Lehet beépített, süllyesztett, vagy szabadon álló. Ha három oldalát fal szegélyezi, fülke jellegű kádról beszélünk.  Játsszunk el a szabadon álló kád lehetőségének gondolatával, ha tágas fürdőszobával ajándékozott meg az élet. Exkluzív, ugyanolyan kényelmes és könnyen takarítható. Persze ha 3 lurkó fürdik benne egyszerre, a felmosó legyen a közelben. A szabadon álló kádak klasszikusabb verziója a lábas kád, amit egy modern fürdőben is szépen alkalmazhatunk, odafigyelve az apróbb stílusjegyekre.
Emelvényre is helyezhetjük a kiválasztott kádat, körbeépítve medenceszerű lesz (- ő a süllyesztett).

 

5.    Burkolt vagy oldallapos

Ha beépített kád mellett döntünk, további kérdéskör: saját oldallapját vásároljuk meg, vagy burkoljuk be csempével. A burkolt verzió nagyon kedvelt megoldás, hiszen a csempecsaládok dekorlapjai remek lehetőséget nyújtanak a kád hangsúlyozására, esztétikai kiemelésére. Persze sokszor a kevesebb több, ha a falon már vannak extrák, lehet a padló burkolatával is lefedni, sőt az oldallapos kádak is egységes, szép látványt nyújtanak.
Burkolt kádnál, ha a hely engedi, lerakópadkát, vagy falfülkéket is építtethetünk, akár a rövid, vagy hosszú oldalához, ahol a tusfürdők sorakozhatnak, vagy épp egy szép dekorációnak biztosítunk helyet.

     

6.    Anyag

A legelterjedtebbek az akrillból készült kádak. Esetükben kérjük ki a szakképzett eladó véleményét, melyik gyártót ajánlja, ha színben konkrét az elképzelés. Ugyanis, a fehérnek is több árnyalata van, ahogy a menyasszony is egymagában fehér, de ha mellé áll egy másik, vagy a kiválasztott férfi inge, már látszik, melyik választott törtfehér illetve hófehér ruhadarabot. Ez nagyon fontos, ha nem szeretnénk, hogy bármely szaniterünk „koszosnak” tűnjön, hasonlítsuk össze a kiszemelteket.
 Nagyon tartósak, de nagyobb tömegűek a porcelánbevonatú, vagy zománcozott öntöttvas kádak.

7.    Extrák

Amennyiben igényünk van hidromasszázs, vagy színterápia-programmal ellátott kádban lubickolni, számos gyártó kádjait kérhetjük extrákkal felszerelve. Viszont akkor érdemes nagyságrendekkel többet adnunk a beépített rendszerrel ellátott kádra, ha valóban használni fogjuk. Esetükben is van különbség, gyártó és gyártó között, nem mindegy a víznyomás, a fúvókák száma.

8.    Zuhanyzás

Ha van külön zuhanykabinunk, nem szükséges nagyon beleásnunk magunkat a kádban zuhanyzás lehetőségeibe. Azonban ha a kád egyben a zuhanyzónk is, tudnunk kell ehhez milyen kialakítás a legjobb. A kádparavánok funkcionálisan és esztétikailag is tökéletesek. Ha ezzel a megoldással szeretnénk élni, akkor első körös rosta kell, hogy legyen ez a szempont, ugyanis, a kád peremrésze ezt lehetővé kell, hogy tegye. 
Egy kényelmes, testreszabott kád sok élményt és feltöltődést adhat éveket, akár évtizedeken át. A szempontok sokrétűek, dönteni viszont egyszer kell, így azt tegyük átgondoltan, körültekintően. Szinte mindenben érdemes kikérni szakember tanácsát, így az, hogy hol vásárlunk is egy fontos kérdés. Mindenképpen tapasztalatra épülő szaktudással rendelkező szalon és eladó a jó választás. Így a Palatinus Debrecen minden szempontból tökéletes, ha elakadna a kádak világában.

- Kolbe Havrics Imola -